Zoveel boomschors heb je nodig per m2

door | 14 augustus 2024

Boomschors is een waardevolle toevoeging aan elke tuin. Het helpt niet alleen om onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden, maar geeft je tuin ook een nette en verzorgde uitstraling. In dit artikel leer je hoeveel boomschors je nodig hebt per vierkante meter, zodat je tuin er altijd op zijn best uitziet.

Hoeveel boomschors heb je nodig?

De hoeveelheid boomschors die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de diepte van de laag die je wilt aanbrengen en het type boomschors dat je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om een laag van 5-7 centimeter aan te brengen.

De diepte van de boomschorslaag

Een laag van 5 centimeter is voldoende om onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden. Voor decoratieve doeleinden kan een dunnere laag van 3-5 centimeter volstaan, terwijl een laag van 7-10 centimeter beter is voor het onderdrukken van hardnekkig onkruid en voor het vasthouden van meer vocht in de bodem.

Voorbeelden van verschillende dieptes

Laten we eens kijken naar enkele concrete voorbeelden:

    $

    5 centimeter diep

    Voor een oppervlakte van 1 m² heb je ongeveer 0,05 m³ (50 liter) boomschors nodig.

    $

    7 centimeter diep

    Voor een oppervlakte van 1 m² heb je ongeveer 0,07 m³ (70 liter) boomschors nodig.

    $

    10 centimeter diep

    Voor een oppervlakte van 1 m² heb je ongeveer 0,1 m³ (100 liter) boomschors nodig.

    Door deze berekeningen te volgen, kun je eenvoudig bepalen hoeveel boomschors je nodig hebt voor jouw specifieke situatie. Onze handige calculator kan je ook helpen uit te rekenen hoeveel boomschors je nodig hebt. Vul eenvoudig de afmetingen van de te bedekken ondergrond en de gewenste laagdikte in en de calculator berekent hoeveel m3 je nodig hebt.

    Andere factoren om in overweging te nemen

    Naast de diepte zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid boomschors die je nodig hebt. De bodemsoort speelt een rol; zandige bodems hebben bijvoorbeeld vaak een dikkere laag nodig om hetzelfde effect te bereiken als kleigronden. Het type boomschors dat je kiest, zoals fijn of grof, kan ook van invloed zijn op de benodigde hoeveelheid. Bovendien zal boomschors na verloop van tijd afbreken en moet je mogelijk jaarlijks aanvullen om de gewenste diepte te behouden.

    Conclusie

    Het correct inschatten van de hoeveelheid boomschors die je nodig hebt, zorgt ervoor dat je tuin er verzorgd uitziet en de gewenste voordelen biedt. Vergeet niet om na het aanbrengen van de boomschors de grond goed te bewateren. Dit helpt de schors te settelen en voorkomt dat deze wegwaait.

    Met deze richtlijnen ben je klaar om jouw tuin te transformeren met boomschors!

    FAQ

    Hoe vaak moet ik boomschors aanvullen?

    Je moet boomschors meestal elke twee jaar aanvullen, omdat het na verloop van tijd afbreekt en verdicht.

    Kan ik boomschors direct op de grond aanbrengen?

    Ja, maar het is aan te raden om eerst onkruid te verwijderen en eventueel een anti-worteldoek te plaatsen voor een beter resultaat.
    Annewil Hooijer

    Annewil Hooijer

    Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

    Onze laatste blogs

    De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 183 reviews.