Welk zand gebruik je voor bestrating?

door | 13 augustus 2024

Heb je je ooit afgevraagd waarom zand zo cruciaal is voor bestrating? En welk type zand het beste is voor jouw specifieke bestratingsproject?

Waarom zand belangrijk is voor bestrating

Zand vormt de basis voor de meeste bestratingsprojecten. Het zorgt voor stabiliteit, voorkomt verzakkingen en maakt het mogelijk om bestrating gelijkmatig te leggen. Het is net als met de fundering waarop je een huis bouwt – zonder een stevige basis zal alles in elkaar storten!

De verschillende soorten zand

Zoals met vele materialen zijn er ook verschillende soorten zand, elk met hun eigen unieke eigenschappen, waardoor ze ieder geschikt zijn voor een beperkt aantal specifieke toepassingen. Maar welke is nu het beste voor bestrating?

Ophoogzand en zijn eigenschappen

Als je ooit hebt gehoord van ophoogzand, vraag je je misschien af waar het voor wordt gebruikt en wat het zo speciaal maakt.

Waar wordt ophoogzand voor gebruikt?

Ophoogzand wordt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk gebruikt om terreinen op te hogen. Het is grofkorrelig en zorgt voor een uitstekende afwatering.

De voordelen van ophoogzand

Het grootste voordeel is de afwateringscapaciteit. Hierdoor blijft er geen water op je bestrating staan, waardoor de kans op verzakkingen kleiner wordt.

Stratenmakerszand: het ideale zand voor bestrating

Ja, je hebt het goed gehoord. Er is een type zand specifiek ontworpen voor bestrating, en dat is stratenmakerszand (ook wel straatzand genoemd).

Kenmerken van stratenmakerszand

Stratenmakerszand of straatzand heeft een korrelige structuur, waardoor het zich makkelijk laat verdichten. Dit zorgt voor een stevige ondergrond die toch flexibel genoeg is om kleine bewegingen op te vangen.

Hoe stratenmakerszand bijdraagt aan een stevige bestrating

Dankzij de korrelige structuur kunnen de stenen of tegels nauw op het zand aansluiten. Dit voorkomt beweging en maakt jouw bestrating duurzaam en langdurig.

Andere types zand voor bestrating

Hoewel stratenmakerszand de topkeuze is voor vele professionals, zijn er nog andere types zand die bruikbaar zijn voor bestrating.

Brekerzand

Brekerzand wordt vaak gebruikt voor de voegen tussen stenen of tegels. Het heeft een scherpe structuur waardoor het goed in de voegen blijft zitten.

Voegzand

Dit type zand wordt gebruikt om de voegen tussen de stenen op te vullen. Het zorgt voor extra stabiliteit en maakt het geheel af.

Het kiezen van het juiste zand voor jouw project 

Met zoveel keuzes, hoe beslis je dan welk zand het beste is voor jouw project?

Factoren om rekening mee te houden

Denk aan het type bestrating dat je gaat leggen, de verwachte belasting, en natuurlijk je budget. Elke situatie is uniek!

Tips voor een succesvolle bestrating

Zorg altijd voor een goede voorbereiding en verdichting van het zand. En vergeet niet: goed gereedschap is het halve werk!

Conclusie

Of je nu kiest voor stratenmakerszand, ophoogzand of een ander type zand, het belangrijkste is dat je de juiste keuze maakt voor jouw bestratingsproject. Een stevige, duurzame bestrating begint bij de keuze van het juiste zand. Succes!

Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 183 reviews.