In verband met de bouwvak zullen wij bestellingen die vanaf 22 juli gedaan worden mogelijk niet meer op tijd uitleveren. Vanaf 19 augustus start de uitlevering weer op. Mochten wij toch kans zien om bestellingen die na 22 juli binnenkomen alsnog voor de bouwvak uit te leveren, dan nemen we daarover contact met u op.

N Premium kwaliteit N Alle prijzen inclusief BTW

info@groeigoed.com | Mijn account

Tuinturf: Wat is het en waarvoor gebruik je dit?

door | 20 december 2023

Als je op zoek bent naar een manier om je tuin te verbeteren, dan heb je misschien al gehoord van tuinturf. Tuinturf is een organisch materiaal dat wordt gebruikt om de bodem te verbeteren. Het kan helpen om de textuur van de grond te verbeteren en de drainage te verbeteren.
Maar wat is tuinturf precies en waarvoor kun je het gebruiken? In dit artikel leggen we alles uit over tuinturf en hoe je het in je tuin kunt gebruiken.

Waarom zou je tuinturf moeten gebruiken?

Het gebruik van tuinturf kan u helpen specifieke problemen in uw tuin aan te pakken. Het is bij uitstek geschikt als voedingsbodem voor zuurminnende planten. Het bevordert de groei van deze planten door een rijkere voedingsbodem te bieden.

Hoe werkt tuinturf?

Wanneer tuinturf aan de grond wordt toegevoegd, verhoogt het de hoeveelheid organische stof en meststoffen in de bodem. Deze stoffen worden via het bodemleven in de bodem aangeboden aan de wortels van planten ter bevordering van de groei. Tuinturf verlaagt de pH van de bodem en bevordert daarmee de beschikbaarheid van heel specifieke voedingsstoffen zoals ijzer en mangaan. Ook wordt het werk van specifieke micro-organismen en chemische reacties gestimuleerd, waaronder de oplosbaarheid van mineralen in het bodemvocht. Planten die baat hebben bij juist deze voedingsstoffen, micro-organismen en mineralen zullen dus goed gedijen in zuurdere bodems. Bovendien voegt tuinturf structuur toe aan de bodem, wat helpt bij een gezonde zuurstofhuishouding in de bodem.

De voordelen van tuinturf

Naast het verbeteren van de bodemstructuur en het bieden van voedingsstoffen die essentieel zijn voor plantengroei onderscheidt tuinturf zich ook door het lichte gewicht en de rulle structuur. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken in uw tuin.

Tuinturf vs. andere bodemverbeteraars

Er zijn veel bodemverbeteraars beschikbaar, maar tuinturf onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Tuinturf heeft een lager pH en een hoger organische stof-gehalte dan, bijvoorbeeld, groencompost. Het is daarmee vooral geschikt als plaatselijk te gebruiken meststof voor zuurminnende planten, terwijl compost beter geschikt is als bodemverbeteraar voor uw gehele tuin.

Hoe gebruik je tuinturf in je tuin?

Het toepassen van tuinturf is eenvoudig. Verspreid een laag over het te behandelen gebied en werk het vervolgens in de bovenste laag van de grond. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken om oververzadiging te voorkomen. Gebruik bij nieuwe aanplant 50-100 liter per m2 en meng deze tot 20 cm diep door de bestaande grond.

Conclusie

Tuinturf kan een waardevolle toevoeging aan uw tuin zijn. Het verbetert niet alleen de bodemstructuur, maar bevordert ook een gezonde plantengroei voor voorzuurminnende planten zoals rhododendron, azalea, varens, hortensia’s en heideplanten. Door de unieke eigenschappen is het een uitstekende keuze voor tuiniers die dit type planten de beste groeiomstandigheden willen bieden.

FAQ

Wat is de beste tijd om tuinturf aan te brengen?

In het voorjaar kan tuinturf het beste gestrooid worden om planten in extreem droge tijden te beschermen en te voorzien van vocht. In het najaar beschermt de tuinturf tegen de vrieskou.

Hoe lang duurt het voordat tuinturf afbreekt?

Bij tuinturf spreek je niet echt van afbreken. Het product wordt tijdens regenbuien opgenomen in de grond.

Kan ik compost als tuinturf gebruiken?

Nee, compost heeft andere eigenschappen dan tuinturf.

Hoe vaak moet ik de tuinturf vernieuwen?

Bij tuinturf spreekt men niet zo zeer van vernieuwen, want je haalt het materiaal niet uit de tuin om nieuw toe te passen. Het materiaal wordt zelf door de tuin opgenomen. In sommige tuinen is het één keer per jaar toepassen van tuinturf voldoende, bij voorkeur in het voorjaar. Andere tuinen kunnen de tuinturf wel twee keer gebruiken, wat gelijk een goede bescherming is tegen de vrieskou.
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 175 reviews.