Wat is mulch?
Met mulchen bedoelen we het bedekken van de grond rondom planten en struiken of in de moestuin, doorgaans met een laag organisch materiaal. In eerste instantie vormt de mulch een beschermende laag voor de bodem. Op lange termijn wordt het organische materiaal opgenomen in de bodem en verteerd door bodemorganismen, zoals wormen, pissebedden, bacteriën en schimmels. Zo voegt het humus toe aan de bodem en wordt de bodemstructuur verbeterd.
Welke soorten mulch zijn er?
Mulch is er in verschillende soorten. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen organisch en anorganisch mulchen. De meest gangbare vorm – organische mulch – kan gemaakt worden van blad, houtig snoei- en/of groenafval of gras. Ook houtsnippers en schors kunnen gebruikt worden om mee te mulchen. Met anorganische mulch wordt het bedekken van de bodem bedoeld, met geotextiel of plastic of grind/keien.
De voordelen van mulch
Het mulchen van uw tuin met organische mulch heeft een aantal voordelen:
Behoudt vocht in de bodem
Een laag mulch beschermt de ondergrond tegen te snelle verdamping van het vocht in de bodem en gaat uitdroging tegen.
Bevordert de groei van planten
Organische mulch bevat voedingsstoffen waarmee uw planten langzaam van voeding worden voorzien. Dit bevordert de groei van planten op een positieve manier.
Verbetert de bodemstructuur
Wormen en overige bodemdieren nemen de organische mulch mee de bodem in. Hierdoor wordt de bodemstructuur verbeterd, kan deze meer vocht vasthouden en wordt de grond beter waterdoorlatend. In zijn geheel wordt de grond hier vruchtbaarder door.
Voorkomt onkruidgroei
Onkruid heeft veel licht nodig om te kunnen groeien. Door een laag mulch toe te passen wordt dit bemoeilijkt. Bovendien werkt mulch isolerend, waarmee het de bodemtemperatuur reguleert en de groeiomstandigheden van onkruidsoorten die warme, blootgestelde grond nodig hebben voor ontkieming en groei te verslechteren. Tot slot vormt de mulch een fysieke barrière voor de groei van onkruiden.
Beschermt planten tegen temperatuurschommelingen
Door een laag mulch aan te brengen beschermt u uw planten tegen de temperatuurschommelingen in de natuur. Bij hevige zonneschijn beschermt het de wortels tegen uitdroging en zonneschade. Tijdens koude ochtenden heeft de mulch een isolerende functie en beschermt het de planten tegen de kou.
Veel gemaakte fouten
Er zijn bij het mulchen een aantal fouten die u moet vermijden:
Gebruik niet te veel mulch. Een dikke laag mulch trekt slakken, mollen, muizen en ander ongedierte aan.
Breng de mulch niet tegen de stam van bomen of stengels van struiken aan. Dit kan bijdragen aan het rottingsproces van de schors.
Kijk bij de aanschaf van mulch of het zelf maken van mulch goed uit voor vervuilingen. Dit zijn bijvoorbeeld stukjes plastic of veel stenen. Ook kunnen er stukjes wortel van onkruidsoorten tussen zitten en die wilt u niet in uw tuin strooien. De houtmulch van GroeiGoed wordt geproduceerd in een proces waarin ook een wasstap is opgenomen. Zo weet u zeker dat stenen en plastic nagenoeg niet aanwezig zijn in het product.
Hoe en wanneer mulch te gebruiken
Het is eigenlijk heel simpel om mulch aan te brengen. U strooit een laag van het materiaal op de plaats waar u het wilt hebben. Met een hark of riek verdeelt u het materiaal tot een egale gelijkmatige laag. Een laagdikte van 5-10 cm is voldoende. Een dikkere laag is niet aan te raden omdat dit ongedierte aan kan trekken. Breng de mulch aan met een afstand van circa 10-15 cm van stengels van planten en stammen van bomen om verrotting te voorkomen.
Mulch mag u in principe het hele jaar aanbrengen. Toch is mulchen in het voorjaar de beste optie. Het gaat onkruid tegen, beschermt de bodem tegen zon en uitdroging en bodemorganismen zoals wormen kunnen hun gang gaan voor de grondverbetering waar u de rest van het seizoen profijt van heeft.
Welke planten hebben mulch nodig?
Iedere plant heeft zo zijn voorkeur van welke mulch toegepast wordt:
Mulch van schors of dennennaalden voor aan de voet van heide, rododendrons, camelia’s, azalea’s of magnolia’s.
Mulch van organische stoffen voor in uw plantbedden en aan de voet van uw struiken.
Biologisch afbreekbare mulch zoals kokosvezels, linnen of jute zijn te gebruiken bij recent geplante heesters.
Minerale mulch voor cactussen, vetplanten, gazania’s, helichrysum, alpine platen of rock, denk hierbij aan lavakorrels, kiezelstenen en leisteen.
FAQ
Wat is de beste tijd om mulch aan te brengen?
De beste tijd om te mulchen is in het voorjaar. De mulchlaag houdt het onkruid tegen en beschermt de grond tegen zon en uitdroging.
Hoe lang duurt het voordat mulch afbreekt?
Dit is afhankelijk van de soort mulch waar u voor gekozen hebt. De organische mulch die wij leveren is waarschijnlijk, met dank aan de bodemorganismen (wormen en kevers), na een half jaar al opgenomen in de bodem.
Kan ik compost als mulch gebruiken?
Ja, mulchen is het bedekken van de bodem. Dit kan ook met compost. Vooral rozenstruiken, maar ook bloeiende planten of groenten houden van een laag mulch in de vorm van compost. Voor een optimale combinatie van de bemestings- en mulchfunctie raden we GroeiGoed bladaarde aan.
Hoe vaak moet ik mulch vernieuwen?
Afhankelijk van de bodemkwaliteit is twee keer per jaar mulchen voldoende.
Annewil Hooijer
Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.