De voor- en nadelen van houtsnippers in uw tuin

door | 17 januari 2024

Een bodembedekker geeft een prachtig en natuurlijk aangezicht aan uw tuin, looppaden, plantenbak of border. Er is een breed scala aan mogelijkheden als het op bodembedekkers aankomt. In deze blog gaan we vooral in op houtsnippers.

Wat zijn houtsnippers?

Houtsnippers worden gemaakt van het stam- en snoeihout van Nederlandse bomen. Het is een restproduct uit de bosbouw. Er worden dus geen bomen speciaal omgehakt voor de productie van houtsnippers.

Er zijn veel verschillende variaties houtsnippers op de markt. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende (mengsels van) houtsoorten en verschillende fracties. Bij GroeiGoed kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen houtsnippers van loofbomen of van douglashout. Het is aan u de keuze welke uitstraling u aan uw tuin wilt geven. De houtsnippers van loofbomen hebben een blanke houtkleur, terwijl de douglassnippers een mooie rood/oranje gloed hebben.

Het verschil tussen de grove en fijne fractie is gelegen in de grootte waarop de houtsnippers zijn uitgezeefd. Bij de grove fractie zijn de snippers ongeveer 20-50 mm groot en bij de fijne fractie ongeveer 0-20 mm. Bij de fijne fractie vallen de snippers compacter in elkaar dan bij de grovere fractie waardoor een stevige en vlakke ondergrond ontstaat.

Voordelen van houtsnippers in uw tuin

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van houtsnippers in uw tuin. Het is een natuurlijke onkruidbestrijder, houdt de bodem vochtig, beschermt de bodem tegen vorst, verstevigt de bodem, is een goedkope tijdelijke oplossing, geeft een mooie afwerking en is milieuvriendelijk. Onderstaand nemen wij deze voordelen uitgebreid met u door.

1. Natuurlijke onkruidbestrijding

Houtsnippers worden gemaakt van de stammen en snoeihout van, bijvoorbeeld, loofbomen of douglassparren en vormen daarmee een natuurlijk, onbewerkt product. Wanneer u de snippers gebruikt als mulch, door er bijvoorbeeld een perk mee af te strooien, vormt het een dekkende laag die onkruid weinig tot geen kans geeft om op te komen.

2. Houdt de bodem vochtig

Houtsnippers hebben een absorberende functie. Als het regent nemen de snippers een deel van het vallende water op dat anders over het oppervlak zou afvloeien. Zo kan er meer water voor de tuin behouden worden. In een drogere periode kan de bodem vervolgens het benodigde vocht uit de houtsnippers onttrekken.

3. Beschermt planten tegen vorst

Houtsnippers hebben een isolerende werking. Ze vormen een beschermlaag voor de bodem, waardoor vorst minder kans krijgt. Hierdoor blijven uw planten beschermd tegen extreme temperaturen.

4. Verstevigt de bodem

Bij gebruik als looppad vermengen de houtsnippers zich in de loop van de tijd met de onderliggend grond, waardoor een stevige basis ontstaat. Vooral de fijne fractie heeft deze eigenschap. Dit voorkomt dat bij stevige wind gronddeeltjes worden meegenomen (winderosie). Het zorgt er dus voor dat de grond goed blijft liggen en dat er minder snel moddervorming optreedt bij nat weer.

5. Goedkope tijdelijke oplossing

Houtsnippers zijn relatief goedkoop in aanschaf. Ze zijn daardoor ook geschikt als tijdelijke oplossing om paden te verfraaien en verstevigen. Dit gebruik zien we vaak terug op evenemententerreinen, maar ook in uw tuin zijn snippers op deze manier toe te passen. Uiteindelijk worden de houtsnippers door de bodem opgenomen en verdwijnen ze als compost in de bodem. Houtsnippers zijn ook in te zetten als valdemping in speeltuinen.

6. Mooie afwerking

Houtsnippers geven een prachtige warme en natuurlijke uitstraling aan uw tuin, looppaden, plantenbakken of borders. Of u nu voor snippers van douglashout of van loofhout kiest, de snippers vormen een echte blikvanger in uw tuin.

7. Milieuvriendelijk

Houtsnippers worden gemaakt van restmateriaal uit houtzagerijen of reststromen die vrijkomen bij het onderhoud van de openbare ruimte. Het gaat dus om onbehandeld hout van bomen die niet gekapt worden voor de productie van houtsnippers. Bovendien worden de houtsnippers naar verloop van tijd opgenomen in de bodem. Afhankelijk van het soort houtsnipper en de grootte, duurt dit proces enkele jaren. Van begin tot eind gaat het dus om een volledig circulair product.

De nadelen van houtsnippers in uw tuin

Naast de vele voordelen zijn er helaas ook een aantal nadelen te benoemen van het gebruik van houtsnippers in uw tuin. Wij steken deze niet onder stoelen of banken, maar delen deze ook met u. Zo zijn vogels dol op houtsnippers, kunnen snippers brandgevaarlijk zijn en verdwijnen de snippers uiteindelijk in de bodem. Onderstaand nemen wij deze nadelen uitgebreid met u door.

1. Vogels maken graag gebruik van houtsnippers

Vogels bouwen graag hun nest met natuurlijke materialen, zoals houtsnippers. Vooral de fijne fractie nemen ze makkelijk mee in hun snavel. Hierbij verliezen ze echter ook weleens wat, waardoor de houtsnippers door uw tuin verspreid worden op plekken waar u ze niet wilt hebben.

2. Kunnen brandgevaarlijk zijn

Houtsnippers blijven natuurlijk kleine stukjes hout. In de voordelen heeft u kunnen lezen dat zij water absorberen en teruggeven aan de bodem, maar als ze uitgedroogd zijn, kunnen ze brandgevaarlijk worden. Het is daarom van belang dat het hout licht vochtig blijft.

3. Tijdelijke oplossing

Naar verloop van tijd worden houtsnippers afgebroken door de micro-organismen in de bodem waarop ze worden toegepast. Daardoor worden de houtsnippers langzaam opgenomen in de bodem. Hierdoor moet na één of twee jaar een nieuwe laag aangebracht worden. Daarnaast verwaait het bij (erg stevige) wind makkelijk door uw tuin.

Eventuele alternatieve opties voor in uw tuin

Er zijn voor houtsnippers enkele alternatieven te benoemen:

  • Een tuinpad kan aangelegd worden met zand of stenen/tegels, maar deze hebben niet de natuurlijke uitstraling.
  • Boomschors is een ander duurzaam alternatief. Zij hebben dezelfde voordelen zoals onkruidbestrijding en vochthuishouding. Het is echter wel iets duurder in aanschaf.

Welke houtsnippers zijn het meest geschikt voor uw tuin?

Houtsnippers zijn leverbaar in verschillende variaties. Ze kunnen gemaakt zijn van loofbomen of van douglashout. De kleur maakt het verschil.

Daarnaast is een keus te maken in een fijne of grove fractie. De fijne houtsnippers vormen een compactere laag en zijn daardoor beter geschikt voor tuin- en wandelpaden. De grove fractie vormt een luchtigere laag en is daardoor beter geschikt als mulch in borders en perken of voor ondergronden die veel belasting en water moeten kunnen verwerken, zoals parkeerplaatsen, erven en evenemententerreinen.

Conclusie

Houtsnippers zijn een natuurlijke en duurzame oplossing om uw tuin(paden) mee te bedekken. Ook is het geschikt als organische mulch die uw tuin bovendien een nette en natuurlijke uitstraling geeft.

FAQ

Hoe vaak moet ik houtsnippers vervangen?

Houtsnippers hoeven niet vervangen te worden, maar worden na verloop van tijd wel opgenomen in de bodem. U kunt er dus wel voor kiezen om de aangebrachte laag aan te vullen als deze er niet meer naar wens uitziet of om de mulchfunctie jaarlijks een boost te geven voor het nieuwe seizoen.

Zijn houtsnippers geschikt voor alle soorten planten?

Jazeker. De houtsnippers zijn schoon en ontdaan van alle verontreinigingen. Of onze houtsnippers de meest geschikte mulchsoort vormen in uw tuin is afhankelijk van in hoeverre de mulchlaag beloopbaar moet zijn en of u, naast de mulchfunctie, ook een bemestende functie voor de planten nastreeft.

Kan ik houtsnippers combineren met andere soorten mulch?

Jazeker. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met houtsnippers een beloopbare mulchlaag aan te leggen terwijl u in bloembakken of dichterbij uw planten een minder goed beloopbare mulch gebruikt, zoals houtmulch of boomschors.

Hoeveel houtsnippers heb ik nodig voor in mijn tuin?

Wij raden aan om een laagdikte van circa 8 cm te gebruiken voor het beste resultaat. Per 12,5 m2 heeft u dan 1 m3 houtsnippers nodig en met een halve bigbag kunt u circa 6 m2 met houtsnippers bedekken.
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 175 reviews.