In verband met de bouwvak zullen wij bestellingen die vanaf 22 juli gedaan worden mogelijk niet meer op tijd uitleveren. Vanaf 19 augustus start de uitlevering weer op. Mochten wij toch kans zien om bestellingen die na 22 juli binnenkomen alsnog voor de bouwvak uit te leveren, dan nemen we daarover contact met u op.

N Premium kwaliteit N Alle prijzen inclusief BTW

info@groeigoed.com | Mijn account

De voor- en nadelen van boomschors in je tuin

door | 5 februari 2024

Boomschors is een populair materiaal om te gebruiken in de tuin. Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het voorkomen van onkruidgroei, het vasthouden van vocht in de bodem en het creëren van een aantrekkelijk uiterlijk. Maar er zijn ook nadelen aan het gebruik van boomschors in de tuin.

In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van boomschors bespreken en je helpen beslissen of het geschikt is voor je tuin.

Wat is boomschors?

Boomschors is de buitenste laag van de stam van een boom. Het beschermt de boom tegen externe factoren zoals weersinvloeden, insecten en ziekten.

Soorten boomschors

Er zijn verschillende soorten boomschors beschikbaar, zoals dennen-, sparren- en eikenschors. Welke soort voor jou geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je tuin.

De voordelen van boomschors in je tuin

Het staat niet alleen mooi, maar het gebruiken van boomschors in je tuin brengt ook een aantal praktische voordelen met zich mee.

Natuurlijke uitstraling

Boomschors geeft je tuin een natuurlijke en rustieke uitstraling. Het past goed bij andere natuurlijke elementen zoals stenen, hout en planten.

Bodembehoud

Boomschors helpt bij het behouden van bodemvocht en voorkomt erosie van de bodem. Het beschermt de bodem ook tegen direct zonlicht, wat kan leiden tot uitdroging.

Onderhoudsgemak

Een van de grootste voordelen van boomschors is het gemak waarmee het onderhouden kan worden. Het gaat jaren mee en vereist minimale zorg.

Duurzaamheid

Boomschors is een hernieuwbare bron en is biologisch afbreekbaar. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze voor je tuin.

Nadelen van boomschors in je tuin

Naast de voordelen zijn er helaas ook een aantal minder positieve aspecten aan het toepassen van boomschors in je tuin. Let wel; deze ‘nadelen’ zullen niet door iedereen als nadeel worden beschouwd.

Vervanging

Hoewel boomschors lang meegaat, moet het na een tijdje worden vervangen, vooral als het begint te vergaan.

Niet onkruidwerend

Boomschors kan onkruidgroei niet volledig voorkomen. Je moet nog steeds waakzaam zijn en onkruid regelmatig verwijderen.

Insecten en plagen

Sommige soorten boomschors kunnen insecten en plagen aantrekken, wat een probleem kan zijn voor sommige tuinen. Daarbij is het wel goed om te vermelden dat insecten ook kunnen zorgen voor een gezond bodemleven in de tuin. 

Kosten

Hoewel boomschors op de lange termijn kostenbesparend kan zijn, kan de initiële investering voor sommigen aan de hoge kant zijn.

Conclusie

Boomschors kan een prachtige en functionele aanvulling zijn op je tuin. Het biedt vele voordelen, maar het is ook belangrijk om de nadelen te overwegen. Zoals bij elke tuinbeslissing, is het essentieel om te onderzoeken en te bepalen wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

FAQ

Is boomschors duurzaam?

Ja, boomschors gaat lang mee. Afhankelijk van de soort boomschors gaat het 3 tot 5 jaar mee, onder af en toe aanvullen.

Hoeveel boomschors heb ik nodig voor mijn tuin?

Wij adviseren u om een laag van circa 8 tot 10 cm dik te plaatsen. Dit houdt in u per vierkante meter 0,08 tot 0,1 m3 boomschors nodig heeft.

Kan boomschors worden hergebruikt?

Ja en nee. Afhankelijk van hoe lang de boomschors al ergens in uw tuin ligt, kunt u dit gerust verplaatsen en elders in uw tuin hergebruiken. In principe zal boomschors verteren en opgaan in de bodem, waar het “hergebruikt” wordt als voedingsstof voor uw tuin.

Is boomschors veilig voor kinderen en huisdieren?

Ja, boomschors is veilig te gebruiken in de buurt van kinderen en huisdieren. Echter, net als met andere losse bodembedekkers geldt dat als het wordt ingeslikt, het verstopping in het spijsverteringstelsel kan veroorzaken of in de luchtpijp terecht kan komen, waardoor kans op verstikking optreedt. Dit moet u dus altijd in de gaten blijven houden.

Hoe lang gaat boomschors mee?

Afhankelijk van het soort boomschors gaat het 3 tot 5 jaar mee, waarbij jaarlijks bekeken kan worden of het aangevuld moet worden.
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 176 reviews.