Het verschil tussen potgrond en tuinaarde: welke moet je gebruiken?

door | 24 januari 2024

Als je gaat tuinieren, is het belangrijk om de juiste grond te gebruiken voor je planten. Er zijn veel verschillende soorten grond beschikbaar, waaronder potgrond en tuinaarde. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten en welke moet je gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen potgrond en tuinaarde en geven we advies over welke je het beste kunt gebruiken.

Wat is potgrond?

Potgrond is een speciaal mengsel dat is ontworpen voor planten in potten of plantenbakken.

De samenstelling van potgrond

Potgrond bevat meestal turf, perliet, vermiculiet en andere organische materialen die helpen bij de drainage en luchtcirculatie in een gesloten ruimte zoals een pot of plantenbak.

De voordelen van potgrond

Potgrond is lichter dan tuinaarde en biedt uitstekende drainage, wat essentieel is voor potplanten. Het voorkomt ook dat de wortels van de plant verdrinken.

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde is de bovenste laag van de aarde die wordt gebruikt voor het planten in tuinen en landschappen. Het wordt ook wel teelaarde genoemd.

De samenstelling van tuinaarde

Het bestaat uit een mengsel van zand, silt, klei en organisch materiaal zoals compost. Afhankelijk van de hoeveelheid organische stof spreken we soms van bemeste tuinaarde.

Voordelen van tuinaarde

Tuinaarde is rijk aan voedingsstoffen en biedt een stabiele basis voor planten om te groeien.

Belangrijkste verschillen tussen potgrond en tuinaarde

Hoewel ze op het eerste gezicht misschien vergelijkbaar lijken, zijn er enkele cruciale verschillen tussen potgrond en tuinaarde.

Gebruik en toepassing

Potgrond is ideaal voor potplanten, terwijl tuinaarde beter geschikt is voor tuinbedden.

Voedingsstoffen en pH-waarde

Potgrond heeft vaak een neutrale pH en kan verrijkt zijn met voedingsstoffen, terwijl tuinaarde kan variëren in pH en voedingsstoffengehalte.

Textuur en drainage

Potgrond is licht en luchtig, wat zorgt voor goede drainage, terwijl tuinaarde dichter en zwaarder kan zijn. Bij planten in een perk of border wordt de onderliggende bodem gebruikt voor een eventueel overschot aan water en voor de regulering van zuurstof. In een pot of plantenbak kan geen gebruik gemaakt worden van de onderliggende bodem en moeten deze functies helemaal vervuld worden door de toegepaste grondsoort.

Kenmerken potgrond

Vaak een mix van turf, perliet, vermiculiet en andere organische materialen.

Licht en luchtig.

Uitstekende drainage, voorkomt dat wortels verdrinken.

Vaak verrijkt met voedingsstoffen; neutrale pH.
Ideaal voor potplanten en kamerplanten.

Lichter, waardoor het makkelijker is voor potplanten.

Houdt vocht vast maar zorgt voor goede drainage om wortelrot te voorkomen.

Kenmerken tuinaarde

Mengsel van zand, silt, klei en organisch materiaal zoals compost.
Dichter en zwaarder.
Kan variëren, maar over het algemeen minder drainage dan potgrond.
Kan variëren in pH en voedingsstoffengehalte, afhankelijk van de bron.
Geschikt voor tuinbedden, borders en landschapsbeplanting.
Zwaarder, biedt een stabiele basis voor planten in tuinen.
Houdt meer vocht vast, wat goed kan zijn voor tuinplanten maar riskant voor potplanten.

Hoe kies je tussen potgrond en tuinaarde?

Overweeg het type plant en waar je het wilt planten. Voor potplanten is potgrond de beste keuze, terwijl tuinaarde ideaal is voor tuinbedden.

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van grond

Een veelgemaakte fout is het gebruik van tuinaarde in potten, wat kan leiden tot slechte drainage en wortelrot.

Tips voor het gebruik van potgrond en tuinaarde

Zorg altijd voor goede drainage, ongeacht het type grond dat je gebruikt. Overweeg ook om compost toe te voegen aan je tuinaarde om het voedingsstoffengehalte te verhogen. Ook kunt u kiezen voor tuinaarde waar al extra compost aan toegevoegd is. In dit geval spreken we van bemeste teelaarde.

Conclusie

Het kennen van het verschil tussen potgrond en tuinaarde kan je helpen de juiste keuzes te maken voor je planten. Door de juiste grond te kiezen, kun je een gezonde en bloeiende tuin creëren.

FAQ

Wat zit er in potgrond?

Potgrond wordt samengesteld uit tuinturf of turfstrooisel aangevuld met kunstmeststoffen en klei en/of leem. Ook worden vaak minerale hulpstoffen toegevoegd die de drainage verbeteren.

Wat is het grootste verschil tussen potgrond en tuinaarde?

Potgrond is voor het oppotten van planten en tuinaarde is voor het aanvullen van de tuin. Aan potgrond zijn hulpstoffen toegevoegd die het product lichter, maar ook duurder maken.

Wat zit er in tuinaarde?

Tuinaarde is samengesteld uit verschillende componenten zoals zand, klei, humus en mineralen. Het betreft een grondsoort zoals deze op veel plekken in de natuur voorkomt.

Kan ik potgrond gebruiken in mijn tuin?

Dit wordt niet aangeraden. Voor borders en perken simuleer je het beste zoveel mogelijk een natuurlijke omgeving. Daar past het poten van planten in de volle grond het beste bij. Je kunt je tuinaarde eventueel verrijken met compost om extra voedingsstoffen beschikbaar te maken voor je planten. Tuinaarde, eventueel in combinatie met compost, is bovendien een veel goedkopere oplossing. Het toepassen van potgrond zou dan ook een overbodige en mogelijk zelfs onwenselijke luxe zijn.
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 156 reviews.