Het verschil tussen organische mest en kunstmest
Als het gaat om het kiezen van de juiste meststof voor je tuin, zijn er verschillende opties beschikbaar. Twee van de meest voorkomende soorten meststoffen zijn organische mest en kunstmest. Hoewel beide soorten kunnen helpen om de gezondheid van je planten te verbeteren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.
In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillen en bekijken we welke meststof het beste is voor jouw tuin.
Wat is kunstmest?
Kunstmest is een anorganische meststof die chemisch is geproduceerd. Het is populair omdat het snel werkt, zeer geconcentreerd is en direct voedingsstoffen aan de planten levert. Erg goed voor het milieu is het niet. Het produceren van kunstmest kost veel energie en levert daardoor ook veel CO2 uitstoot op.
Wat is organische mest?
Organische mest komt uit natuurlijke bronnen zoals dierlijke uitwerpselen of compost. Het is niet chemisch bewerkt en is vaak een milieuvriendelijk alternatief.
Enkele voorbeelden hiervan zijn compost, molmmest, champost, etc.
Waarom zou je voor organisch mest kiezen?
Er zijn een aantal voordelen van het gebruik van organische mest. Enkele voordelen zijn:
Het is milieuvriendelijk
Een groot voordeel van organisch mest is dat het geen schadelijke chemicaliën bevat. Het wordt uitsluitend geproduceerd uit plantaardige en dierlijke reststromen en is dus altijd volledig circulair. Door organische meststoffen toe te passen wordt de daarin aanwezige koolstof vastgelegd in de bodem. Bij de productie van kunstmest komt juist heel veel COâ‚‚ vrij in de atmosfeer. Als je een milieubewuste keuze wil maken, is organische mest dus een goed product voor jou.Â
Het bevordert de bodemgezondheid
Door organisch mest te gebruiken, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem en bevorder je het bodemleven. De organische stof in het product wordt door het bodemleven, waaronder bacteriën, schimmels, wormen en aaltjes, omgezet naar voedingsstoffen die door de plantenwortels opgenomen kunnen worden.
Waar kunstmest het bodemleven juist verschraalt, verrijkt organische mest de grond en zorgt voor een toekomstbestendige bodem.Â
Het geeft voedingsstoffen langzaam af
In tegenstelling tot kunstmest geeft organische mest voedingsstoffen langzaam af, wat zorgt voor een gestage groei van jouw planten. Kunstmest heeft soms het gevolg dat het te veel voedingsstoffen afgeeft voor de planten, vooral als het niet goed verdeeld wordt.
Mogelijke nadelen van organisch mest
Helaas brengt het gebruik van organische mest niet alleen maar voordelen met zich mee. Het gebruik van organisch mest kan de volgende nadelen met zich meebrengen:
Het kan wat duurder zijn
Hoewel het veel voordelen heeft, kan organisch mest soms wat duurder zijn dan anorganische meststoffen zoals kunstmest.
De voedingsstoffenverdeling kan variëren
Omdat het natuurlijk is, kan de voedingsstoffenverdeling in organisch mest variëren.
Waar zou je überhaupt mest gebruiken?
Mest gebruiken heeft verschillende voordelen, vooral als het gaat om de groei en gezondheid van planten. Hier zijn enkele redenen waarom je mest zou moeten overwegen:
Directe voedingsstoffen: Mest bevat essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium die direct beschikbaar zijn voor planten. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de groei, bloei en vruchtzetting van planten.
Sneller resultaat: Omdat meststoffen direct beschikbare voedingsstoffen bevatten, zie je vaak snelle resultaten in de vorm van verbeterde plantengroei en kleur.
Kosteneffectief: Meststoffen zijn een relatief goedkope manier om het bodemleven te verbeteren.
Gemakkelijke toepassing: Mest kan in verschillende vormen komen, zoals korrels, vloeistoffen, vaste korrels of poeders, waardoor het gemakkelijk is om toe te passen en te doseren. Sommige organische meststoffen, zoals bijvoorbeeld champost, zijn wat grover van structuur. Als u de mest nat maakt, vallen de stukjes uit elkaar en is deze ook makkelijk toe te passen.
Verbeterde bodemstructuur: Met name organische meststoffen kunnen ook de fysieke eigenschappen van de bodem verbeteren, waardoor de waterretentie en beluchting worden verhoogd. De bodem wordt op lange termijn hierdoor verbeterd.
Bestrijding van tekorten: Als je merkt dat jouw planten specifieke voedingstekorten hebben, kun je specifieke meststoffen kiezen die deze tekorten direct aanpakken.
Conclusie
Zowel organische mest als kunstmest heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen kun je het beste een organische meststof toepassen. Op de lange termijn is dat beter voor het milieu en bovendien het bodemleven. Er zijn veel verschillende soorten organische mest. Per plantensoort verschilt het werk soort mest u het beste toe kunt passen.
FAQ
Is organische mest beter voor het milieu dan kunstmest?
Wanneer kan ik het beste bemesten?
Hoe vaak moet ik mest gebruiken?
Kan ik organische mest gebruiken voor alle gewassen?
Wat zijn de beste manieren om meststoffen toe te passen?
Annewil Hooijer
Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.