Het verschil tussen organische mest en kunstmest

door | 23 juli 2024

Als het gaat om het kiezen van de juiste meststof voor je tuin, zijn er verschillende opties beschikbaar. Twee van de meest voorkomende soorten meststoffen zijn organische mest en kunstmest. Hoewel beide soorten kunnen helpen om de gezondheid van je planten te verbeteren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillen en bekijken we welke meststof het beste is voor jouw tuin.

Wat is kunstmest?

Kunstmest is een anorganische meststof die chemisch is geproduceerd. Het is populair omdat het snel werkt, zeer geconcentreerd is en direct voedingsstoffen aan de planten levert. Erg goed voor het milieu is het niet. Het produceren van kunstmest kost veel energie en levert daardoor ook veel CO2 uitstoot op.

Wat is organische mest?

Organische mest komt uit natuurlijke bronnen zoals dierlijke uitwerpselen of compost. Het is niet chemisch bewerkt en is vaak een milieuvriendelijk alternatief.
Enkele voorbeelden hiervan zijn compost, molmmest, champost, etc.

Waarom zou je voor organisch mest kiezen?

Er zijn een aantal voordelen van het gebruik van organische mest. Enkele voordelen zijn:

Het is milieuvriendelijk

Een groot voordeel van organisch mest is dat het geen schadelijke chemicaliën bevat. Het wordt uitsluitend geproduceerd uit plantaardige en dierlijke reststromen en is dus altijd volledig circulair. Door organische meststoffen toe te passen wordt de daarin aanwezige koolstof vastgelegd in de bodem. Bij de productie van kunstmest komt juist heel veel CO₂ vrij in de atmosfeer. Als je een milieubewuste keuze wil maken, is organische mest dus een goed product voor jou. 

Het bevordert de bodemgezondheid

Door organisch mest te gebruiken, verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem en bevorder je het bodemleven. De organische stof in het product wordt door het bodemleven, waaronder bacteriën, schimmels, wormen en aaltjes, omgezet naar voedingsstoffen die door de plantenwortels opgenomen kunnen worden.

Waar kunstmest het bodemleven juist verschraalt, verrijkt organische mest de grond en zorgt voor een toekomstbestendige bodem. 

Het geeft voedingsstoffen langzaam af

In tegenstelling tot kunstmest geeft organische mest voedingsstoffen langzaam af, wat zorgt voor een gestage groei van jouw planten. Kunstmest heeft soms het gevolg dat het te veel voedingsstoffen afgeeft voor de planten, vooral als het niet goed verdeeld wordt.

Mogelijke nadelen van organisch mest

Helaas brengt het gebruik van organische mest niet alleen maar voordelen met zich mee. Het gebruik van organisch mest kan de volgende nadelen met zich meebrengen:

Het kan wat duurder zijn

Hoewel het veel voordelen heeft, kan organisch mest soms wat duurder zijn dan anorganische meststoffen zoals kunstmest.

De voedingsstoffenverdeling kan variëren

Omdat het natuurlijk is, kan de voedingsstoffenverdeling in organisch mest variëren.

Waar zou je überhaupt mest gebruiken?

Mest gebruiken heeft verschillende voordelen, vooral als het gaat om de groei en gezondheid van planten. Hier zijn enkele redenen waarom je mest zou moeten overwegen:

Directe voedingsstoffen: Mest bevat essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium die direct beschikbaar zijn voor planten. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor de groei, bloei en vruchtzetting van planten.

Sneller resultaat: Omdat meststoffen direct beschikbare voedingsstoffen bevatten, zie je vaak snelle resultaten in de vorm van verbeterde plantengroei en kleur.

Kosteneffectief: Meststoffen zijn een relatief goedkope manier om het bodemleven te verbeteren.

Gemakkelijke toepassing: Mest kan in verschillende vormen komen, zoals korrels, vloeistoffen, vaste korrels of poeders, waardoor het gemakkelijk is om toe te passen en te doseren. Sommige organische meststoffen, zoals bijvoorbeeld champost, zijn wat grover van structuur. Als u de mest nat maakt, vallen de stukjes uit elkaar en is deze ook makkelijk toe te passen.

Verbeterde bodemstructuur: Met name organische meststoffen kunnen ook de fysieke eigenschappen van de bodem verbeteren, waardoor de waterretentie en beluchting worden verhoogd. De bodem wordt op lange termijn hierdoor verbeterd.

Bestrijding van tekorten: Als je merkt dat jouw planten specifieke voedingstekorten hebben, kun je specifieke meststoffen kiezen die deze tekorten direct aanpakken.

Conclusie

Zowel organische mest als kunstmest heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen kun je het beste een organische meststof toepassen. Op de lange termijn is dat beter voor het milieu en bovendien het bodemleven. Er zijn veel verschillende soorten organische mest. Per plantensoort verschilt het werk soort mest u het beste toe kunt passen.

FAQ

Is organische mest beter voor het milieu dan kunstmest?

Ja, organische meststoffen zijn volledig circulair, terwijl bij de productie van kunstmest veel CO2 vrij komt.

Wanneer kan ik het beste bemesten?

Dat verschilt per gewas. Organische meststoffen kunt u ook goed gebruiken in de herfst of aan het begin van de winter. Bij bomen geniet dit de voorkeur, omdat de meststoffen dan rustig in de bodem komen zonder dat de boom dit veel gebruikt in deze periode. Bemesten in de zomer kan ook met organische meststoffen, maar in de zomer kunnen veel gewassen ook wel kunstmest gebruiken, omdat dat sneller de voedingsstoffen afgeeft aan de bodem. Maart en april zijn ook goede maanden om bijvoorbeeld de moestuin te bemesten.

Hoe vaak moet ik mest gebruiken?

Dat verschilt per gewas. De meeste gewassen kunnen vaker dan 1x per jaar bemest worden. Ook de hoeveelheid verschilt per gewas.

Kan ik organische mest gebruiken voor alle gewassen?

Ja. Het verschilt wel per gewas welk soort organische mest u het beste kunt gebruiken.

Wat zijn de beste manieren om meststoffen toe te passen?

Dat verschilt per soort meststof. Koemestkorrels kunt u bijvoorbeeld gewoon op de bodem strooien. Compost wordt vaak gemengd met de toplaag van de grond.
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 182 reviews.