Champost: Wat is champignonmest en hoe gebruik je het?

door | 9 mei 2025

Als je op zoek bent naar een manier om je tuin of moestuin te verbeteren, heb je vast wel eens gehoord van champost. Champost, ook wel bekend als champignonmest, is een restproduct uit de champignonteelt dat steeds vaker wordt gebruikt als een voedzame bodemverbeteraar. Maar wat is het precies, hoe gebruik je het, en hoe verhoudt het zich tot gewone compost? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over champost en ontdekken we de voordelen ervan voor je tuin.

Waaruit bestaat champost?

Champost is een mengsel van verschillende materialen die worden gebruikt bij de kweek van champignons. Het bestaat voornamelijk uit paardenmest, stro, kippenmest en gips. Deze ingrediënten vormen de basis waarop champignons groeien. Zodra de champignons geoogst zijn, blijft deze champignonmest over. Champost is al gedeeltelijk verteerd door de schimmels, waardoor het rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Dit maakt het een uitstekende meststof voor allerlei soorten planten.

Wat kost champost per m3?

De prijs van champost kan variëren afhankelijk van waar je het koopt en of je het laat bezorgen. Bij GroeiGoed betaal je voor een big bag van 1 m3 € 92,50 (prijs 2025). Champost is vaak goedkoper dan andere organische meststoffen zoals compost, vooral als je het in grote hoeveelheden aanschaft. Het kan soms ook worden verkocht in kleinere zakken voor particulieren. Bij Groeigoed zijn er halve bigbags champost en hele bigbags champost te verkrijgen. Als u champost los wilt bestellen, bijvoorbeeld in een vrachtwagen van 50 m3, kan dat erg lastig zijn. U dient daarvoor een mestvergunning te hebben.

Hoe gebruik je champost?

Het toepassen van champost in je tuin is relatief eenvoudig. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van het doel en de grondsoort.

  1. Als bodemverbeteraar: Strooi een laag van ongeveer 3-5 cm champost over je tuinbedden of gras en hark het lichtjes in de bovenste laag van de grond. Dit helpt om de bodemstructuur te verbeteren, vocht vast te houden en voedingsstoffen aan te vullen.
  2. Mulchen: Je kunt champost ook gebruiken als mulch rond bomen, struiken en planten. Dit helpt om onkruid te onderdrukken en houdt de grond vochtig. Wees bij bloemen en bomen voorzichtig met te veel champost toepassen. Wij raden aan om een lichtere bodemverbeteraar bij bomen en planten te gebruiken, bijvoorbeeld groencompost.
  3. In de moestuin: Champost is ideaal voor moestuinen. Je kunt het tussen de gewassen aanbrengen of in de grond werken voordat je gaat zaaien. Het zorgt voor een rijke voedingsbodem vol mineralen die groenten helpen gezond en sterk te groeien.

Is champignonmest goed voor de moestuin?

Ja, champignonmest is zeer geschikt voor de moestuin! Dankzij het hoge gehalte aan organisch materiaal en voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor, geeft champost je groenten een echte groeiboost. Het helpt ook om de bodemstructuur te verbeteren, waardoor wortels makkelijker kunnen groeien en water beter wordt vastgehouden. Champost is licht zuur, wat gunstig is voor veel groenten zoals aardappelen, wortelen en uien. Wel is het verstandig om niet te veel champost te gebruiken, omdat een te dikke laag (>7 cm) het zuurstofgehalte in de bodem kan verminderen.

Wat is beter, compost of champost?

Zowel compost als champost hebben hun eigen voordelen, en wat beter is hangt af van je specifieke situatie.

  • Compost is veelzijdiger en kan in bijna elke tuin worden gebruikt. Het is neutraal van pH-waarde en kan met vrijwel alle planten worden gemengd. Compost heeft ook de neiging om een bredere variëteit aan organisch materiaal te bevatten.
  • Champost, daarentegen, is iets zuurder en specifieker nuttig voor planten die goed reageren op licht zure bodems, zoals aardappelen en bessen. Het bevat vaak meer voedingsstoffen dan gewone compost, vooral omdat het afkomstig is van een gecontroleerd groeiproces waarbij champignons de voedingsstoffen in de mest gedeeltelijk hebben afgebroken.

Dus, als je op zoek bent naar een snelle boost voor je moestuin of tuin, dan is champost een geweldige keuze. Als je echter een algemene bodemverbeteraar zoekt voor alle soorten planten, dan kan compost een betere optie zijn.

Water geven na gebruik

Ongeacht of je champost of compost gebruikt, vergeet niet om na het aanbrengen de grond goed te bewateren. Dit helpt de voedingsstoffen sneller in de bodem te trekken en zorgt ervoor dat de mest zich goed mengt met de grond. Bovendien stimuleert water geven het biologische afbraakproces van de champost, zodat je planten er sneller van kunnen profiteren.

FAQ

Is champost geschikt voor elke plant?

Champost is vooral goed voor planten die goed reageren op licht zure bodems, zoals aardappelen en bepaalde fruitsoorten. Voor gevoelige planten is het beter om gewone compost te gebruiken.

Hoe vaak moet ik champost gebruiken?

Eén keer per jaar is vaak voldoende, net voor het groeiseizoen. Voeg het toe in het voorjaar voor de beste resultaten.

Wanneer is de beste tijd om compost of tuinaarde aan te brengen?

Bemeste tuinaarde kunt u het hele jaar door gebruiken. Compost gebruikt u bij voorkeur in de lente en in de herfst. In de moestuin kunt u ook in de zomer compost gebruiken.

Kan ik te veel compost of bemeste tuinaarde gebruiken?

Ja. Als u teveel compost gebruikt of te rijke compost gebruikt, kunnen uw planten in het ergste geval verbranden. Bij planten hebben zoals eerder genoemd de minder rijke compostsoorten de voorkeur.

Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 225 reviews.