12 tips om uw tuin winterklaar te maken!

door | 24 augustus 2022

De tuin winterklaar maken hoeft helemaal geen vervelende klus te zijn. Sterker nog, het winterklaar maken van de tuin geeft in het voorjaar zelfs erg veel voldoening. Uw tuin zal er dan namelijk weer optimaal bij liggen. In deze blog leest u eerst waarom en wanneer u uw tuin winterklaar moet maken. Vervolgens geven wij 12 tips om te zorgen dat uw tuin weer klaar is voor het komende winterseizoen!

Waarom moet u uw tuin winterklaar maken?

Allereerst zal u zich misschien afvragen waarom u uw tuin winterklaar moet maken. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste wilt u natuurlijk dat de tuin zo goed mogelijk de winter doorkomt. Strenge vorst kan schade toebrengen aan bomen of planten. Wanneer u de tuin winterklaar maakt, zullen de bomen en planten in uw tuin in goede conditie blijven. Ook helpt u verschillende dieren om zo goed mogelijk de winter door te komen, zoals insecten, egels en vogels.

De tweede reden om uw tuin winterklaar te maken, is dat u daarmee de groei van planten en bomen in het voorjaar bevordert. Door uw tijd te investeren in het winterklaar maken van de tuin, kunt u in het voorjaar extra genieten van een goed onderhouden tuin.

Wanneer begint u met de tuin winterklaar maken?

De meteorologische winter begint natuurlijk pas op 1 december, maar het is verstandig om ruim daarvoor uw tuin al winterklaar te maken. Het is namelijk de bedoeling om de tuin al winterklaar te hebben vóór het begint met vriezen. Oktober is dan ook over het algemeen een geschikte maand om de tuin geschikt te maken voor de winter. Het is in deze maand namelijk vaak nog warm genoeg om in de tuin te werken.
Vriest het al wel in oktober? Dan kunt u het beste even wachten of de temperaturen weer wat oplopen. Zo voorkomt u beschadigingen aan de tuin. Daarnaast gaat in de tuin werken zonder bevroren grond net even wat makkelijker.

Hoe maakt u de tuin winterklaar?

Nu u hebt gelezen waarom en wanneer u de tuin winterklaar maakt, is het belangrijk om te weten hoe u dat het beste kunt doen. Hieronder geven we 12 tips zodat u uw tuin goed kunt voorbereiden op de winter.

Tip 1. Maak een goede planning om uw tuin op tijd winterklaar te maken

Het winterklaar maken van uw tuin hoeft echt niet veel werk te zijn. Wel is het verstandig om een planning te maken met alle klussen die u nog uit moet voeren en om deze te verspreiden over meerdere dagen. Zo hoeft u niet gehaast te werk te gaan en blijft het werken in uw tuin een leuke klus!

Tip 2. Maak het gazon winterklaar

Om uw gazon winterklaar te maken, kunt u een aantal stappen ondernemen. Ten eerste is het belangrijk om gevallen blad van het gazon te halen. Zo krijgt het gazon voldoende licht en zuurstof en gaat u gele plekken en mosvorming tegen. Zakken de temperaturen onder de 6 graden Celsius? Dan groeit gras niet meer en kunt u het gazon voor de laatste keer gaan maaien. Let wel op dat u het gras niet te kort maait, maai tot ongeveer 4 centimeter. Uw gazon is dan beter bestand tegen vorst en mosvorming.

Wilt u het gazon laten herstellen? Dan kunt u in oktober het gazon nog eens extra bemesten. Zo kunt u in het voorjaar weer genieten van steviger en gezonder gras.

Tip 3. Gebruik mulch voor de borders en bloemperken

Wanneer u het gazon winterklaar hebt gemaakt, blijft er misschien wel een berg bladeren over. Deze berg tuinafval is meestal niet nutteloos en kunt u goed gebruiken als organische mulchlaag voor in uw bloemperken, plantvakken of borders. Organische mulch is plantmateriaal zoals compost, blad of houtsnippers.

Door te mulchen met afgevallen bladeren kunt u op een natuurlijke manier uw tuin onderhouden. Ook bieden de bladeren een natuurlijke bescherming tegen vorst en kou. Waarom het gebruik van bladeren uit uw tuin zeker niet altijd een goed idee is, leest u bij tip 4.

Tip 4. Bestel een big bag mulch

Er zijn een aantal redenen om de bodembedekker mulch te bestellen in plaats van de bladeren uit uw tuin te gebruiken. Ten eerste zijn zeker niet alle bladeren geschikt om te gebruiken als mulchlaag. Een voorbeeld daarvan zijn de bladeren van de eikenboom en beukenboom.

In deze bladeren zit looizuur, wat de grond zuur maakt in plaats van juist gezonder. Gebruik ook nooit beschimmelde of zieke bladeren. Wanneer u mulch bestelt, bent u ervan verzekerd dat de mulchlaag uw planten en bomen optimaal kan ondersteunen.

Een andere reden om mulch te bestellen, is omdat uw simpelweg te weinig afgevallen blad overhoudt om alle grond te bedekken met een dikke mulchlaag. Via onze website kunt u gemakkelijk berekenen hoeveel m3 mulch u nodig heeft voor uw tuin. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@groeigoed.com wanneer u hulp nodig heeft bij uw bestelling.

Een laatste reden is dat afvallend blad nou eenmaal minder mooi staat dan bijvoorbeeld een toplaag van houtmulch in uw borders of bloemperken. Door houtmulch te gebruiken tijdens het winterklaar maken van de tuin geniet u van de volgende voordelen:

  • Een laag houtmulch zorgt ervoor dat u minder last heeft van onkruid.
  • Houtmulch beschermt uw planten, bomen en struiken tegen de verschillende weerselementen, zoals vorst en kou.
  • Houtmulch zorgt voor een waterbergend vermogen van de grond.
  • Uw grond wordt vruchtbaarder doordat houtmulch organisch materiaal toevoegt aan de grond.
  • Een laagje houtmulch biedt veel bescherming voor de dieren in uw tuin.

Meer informatie over houtmulch leest u hier.

Tip 5. Plant nieuwe bloembollen

Wilt u in het voorjaar al genieten van een mooie en kleurrijke tuin? Dan kunt u het beste tijdens het winterklaar maken van de tuin al bloembollen gaan planten. Wilt u al in januari en februari genieten van de eerste bloemen in de tuin? Dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld sneeuwklokjes en krokussen. Niet alleen u kunt dan profiteren van een kleurrijke tuin, ook helpt u bijen en hommels om aan hun voeding te komen.

Tip 6. Snoei planten, bomen en struiken

Er zijn een aantal planten, bomen en struiken die u het beste kunt snoeien in het najaar. Dit zijn onder andere hagen, lavendel en berken. De belangrijkste reden van een wintersnoei is het gezond houden van bomen en struiken. Door te snoeien in het najaar zorgt u ervoor dat bomen en struiken in het voorjaar weer in optimale conditie zijn.

Om erachter te komen welke planten en bomen u tijdens het winterklaar maken van de tuin moet snoeien, raden we aan om een snoeikalender te raadplegen. Let op dat u niet gaat snoeien wanneer er vorst aankomt, dan kunnen uw bomen, planten en struiken beschadigen.

Tip 7. Bereid de vijver voor op de winter

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het aan te raden om deze ook tijdig winterklaar te maken. Veel bewoners uit uw vijver gaan namelijk in winterslaap of zijn bijna niet meer actief in de winter. U kunt ze dan beter niet meer storen.

Zorg ervoor dat u bladeren en dode waterplanten uit de vijver verwijderd. Deze kunnen namelijk gaan rotten, waardoor de kwaliteit van het vijverwater er flink op achteruitgaat. U kunt een net spannen over de vijver wanneer er gedurende de herfst veel bladeren in uw vijver vallen.

Tip 8. Bescherm planten tegen vorst

Kijk tijdens het winterklaar maken van uw tuin goed welke planten uit de tuin vorstgevoelig zijn. Het is per plant erg verschillend bij welke temperatuur deze zal sterven. Een vorstgevoelige plant sterft over het algemeen niet door de kou, maar door de natte bodem waar de plant in staat.

Het is daarom verstandig om uw vorstgevoelige planten in een pot te zetten en de pot aan de buitenkant goed in te pakken met bubbeltjesfolie. Let er daarbij wel op dat u wat gaatjes maakt in het folie, zodat het regenwater weg kan lopen. Ook kunt u een laagje mulch in de pot aanbrengen om de wortels te beschermen.

Verplaats uw potten naar de schuur, garage of kas wanneer het voor langere tijd of stevig gaat vriezen. Zijn de potten van aardewerk? Bewaar deze dan op een vorstvrije plek. Aardewerk is namelijk erg gevoelig voor vorst.

Tip 9. Help de vogels de winter door

Wanneer u de tuin winterklaar maakt, denk dan ook eens aan de vogels. Ten eerste kunt u een vogelhuisje ophangen in de tuin. Vogels zullen het huisje dankbaar gebruiken om te overnachten in de winter. Door het nestkastje al in het najaar op te hangen, kunnen vogels vast wennen aan de plek. Heeft u al een nestkastje hangen? Maak deze dan goed schoon. Het kan namelijk zijn dat de kastjes nog vies zijn van het afgelopen broedseizoen.

Tip 10. Sluit uw buitenkraan af en ruim de tuinslang op

In de winter heeft u de tuinslang en buitenkraan niet meer nodig. Laat daarom al het water uit de tuinslang lopen voor u deze opbergt. Wanneer er water in de slang achterblijft, kan dit namelijk bevriezen en is er een kans dat de slang zal barsten. Ook wordt aangeraden om de buitenkraan af te sluiten om het bevriezen van de buitenkraan en de waterleidingen tegen te gaan.

Tip 11. Tuin winterklaar? Berg uw tuingereedschap dan goed op!

Wanneer u klaar bent met het winterklaar maken van de tuin is het belangrijk om het tuingereedschap nog een laatste keer goed schoon te maken. Wanneer u al het vuil van het gereedschap hebt gehaald, is het tijd om het op te bergen. Zorg ervoor dat dit gebeurt in een droge, goed geventileerde ruimte. Een vochtige ruimte zorgt er namelijk voor dat uw gereedschap kan gaan roesten of dat er houtrot ontstaat.

Tip 12. Maak van uw tuin een gezellige wintertuin!

Nadat u de tuin winterklaar hebt gemaakt, hoeft u natuurlijk niet de hele winter binnen door te brengen! Met een vuurkorf of een buitenhaard brengt u veel sfeer aan in de tuin en kunt u ook tijdens de winteravonden buiten genieten van de tuin. Tip: vergeet niet om uw voorraad haardhout op tijd aan te vullen!

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 165 reviews.