Hoe dik moet het zandbed onder bestrating zijn?

door | 14 oktober 2024

Het leggen van bestrating is een klus die precisie en kennis vereist. Een van de meest gestelde vragen is: “Hoe dik moet het zandbed onder de bestrating zijn?” In deze blogpost geven we je een duidelijk en deskundig antwoord.

Waarom is een zandbed belangrijk?

Voordat we ingaan op de dikte, is het essentieel om te begrijpen waarom een zandbed zo cruciaal is. Een goed zandbed:

$

Zorgt voor een stabiele ondergrond.

$

Voorkomt verzakkingen.

$
Zorgt voor een goede waterafvoer.

De ideale dikte van het zandbed

Voor de meeste bestratingen, zoals terrassen en opritten, wordt een zandbed van 15-30 cm aanbevolen. Soms is het niet nodig om zo’n dikke laag zand aan te leggen. Het is soms voordeliger een stuk menggranulaat te gebruiken onder bijvoorbeeld een betegelde oprit. In dat geval kan het zandbed minder dik zijn.

Toch is het vaak wel verstandig voldoende zand aan te brengen in een cunet.

Hieronder zijn enkele specifieke richtlijnen:

$

Terrassen en voetpaden: Minimaal 15 cm.

$

Opritten voor personenauto’s: Minimaal 20 cm.

$

Zwaarbelaste gebieden (bijv. voor vrachtwagens): Minimaal 30 cm.

$

Als zandbed voor halfverharding: 10-15 cm.

Hoe bereid je het zandbed voor?

  1. Graaf het gebied uit:Zorg ervoor dat je het gebied uitgraaft tot de gewenste diepte, rekening houdend met de dikte van de bestrating zelf.
  2. Egaliseer de ondergrond: Gebruik de (gladde) achterkant van een hark of een speciale egaliseerlat om het gebied egaal te maken.
  3. Compact het zand: Gebruik een trilplaat of wals om het zand goed aan te drukken. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt verzakkingen.
  4. Controleer de diepte: Meet regelmatig de diepte van het zandbed om te zorgen dat het overal gelijk is.

    Tips voor een goede afwatering bij bestrating

    Een correct aangelegde bestrating is meer dan alleen een stevig zandbed. Afwatering is een cruciaal aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Hier zijn enkele deskundige tips om ervoor te zorgen dat water effectief wordt afgevoerd:

    1. Verval of afschot: Zorg voor een licht verval in je bestrating. Dit betekent dat de bestrating lichtjes afloopt, meestal met een helling van 1 tot 4 cm per meter. We noemen dit ook wel 1-4% afschot. Dit helpt om water weg te leiden van gebouwen en andere structuren. Als het een pad door de tuin betreft met links en rechts begroeiing kunt u het pad ook ‘tonrond’ leggen. 
    2. Gebruik van waterdoorlatende materialen: Overweeg het gebruik van waterdoorlatende bestratingsmaterialen. Deze laten water door de voegen stromen en terug in de grond, wat helpt bij het voorkomen van plassen.
    3. Goten en Afvoerputjes: Installeer goten of afvoerputjes op strategische plaatsen. Dit vangt overtollig water op en leidt het water weg van de bestrating.
    4. Controleer de ondergrond: Een goed doorlatende ondergrond, zoals grof zand, helpt bij de afvoer van water. Vermijd het gebruik van klei of andere dichte materialen direct onder de bestrating.
    5. Planten en groen: Overweeg het plaatsen van planten of grasstroken langs de randen van je bestrating. Deze fungeren als natuurlijke afvoerkanalen en helpen overtollig water op te nemen.
    6. Regelmatige Inspectie: Controleer regelmatig op tekenen van waterophoping of slechte afwatering, zoals plassen of groene aanslag. Dit kan een indicatie zijn dat er aanpassingen nodig zijn.

    Conclusie

    Een goed voorbereid zandbed is de sleutel tot een duurzame en mooie bestrating. Door de juiste dikte te hanteren en het zandbed zorgvuldig voor te bereiden, zorg je voor een resultaat waar je jarenlang plezier van hebt. En nu je weet hoe dik het zandbed moet zijn, kun je met vertrouwen aan de slag!

    FAQ

    Hoe kies ik het juiste type zand voor mijn zandbed?

    Meestal is vulzand (ook wel ophoogzand of straatzand) de beste keuze. Het is een voordelige soort zand met een goede stabiliteit. In sommige gevallen kunt u beter drainzand toepassen, bijvoorbeeld als de afwatering lokaal erg slecht is (klei- en veengebieden).

    Aan een rand van de weg die onderhevig is aan verzakking, kunt u soms beter stabilisatiezand (met cement) gebruiken. Informeer bij een lokale producent hoe dik u het moet leggen.

    Hoe vaak moet ik het zandbed aantrillen voordat ik ga bestraten?

    Over het algemeen is één keer aantrillen voldoende. Maar bij een zeer losse ondergrond kan het nodig zijn om dit twee keer te doen.

    Wat als ik na het leggen van de bestrating toch plassen water zie ontstaan?

    Dit kan duiden op onvoldoende verval of een probleem met de afwatering. Overweeg het aanpassen van het verval of het toevoegen van extra afvoerpunten.

    Kan ik het zandbed ook voorbereiden bij nat weer?

    Het is beter om te wachten op droog weer. Nat zand is moeilijker te verdichten en kan leiden tot ongelijkheden in het zandbed.

    Hoe lang moet ik wachten na het voorbereiden van het zandbed voordat ik kan beginnen met bestraten?

    In de meeste gevallen kun je direct beginnen met bestraten nadat het zandbed is getrild en geëgaliseerd.
    Annewil Hooijer

    Annewil Hooijer

    Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

    Onze laatste blogs

    De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 187 reviews.