Wat kost een kuub zand?

door | 15 juli 2024

Zand is overal om ons heen, maar heb je je ooit afgevraagd wat de kosten zijn van een kuub zand? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp, zodat je volledig bent geïnformeerd voordat je je volgende aankoop doet.

Zand speelt een cruciale rol in diverse bouw- en constructieprojecten. Maar wat drijft de prijs van zand?

Het belang van zand in bouwprojecten

Zand is een fundamenteel bouwmateriaal, gebruikt voor alles van het maken van beton tot het leggen van tegels. Maar de prijs ervan is niet altijd stabiel.

Factoren die de prijs van zand beïnvloeden

Zoals bij de meeste producten, wordt de prijs van zand beïnvloed door vraag en aanbod, kwaliteit en de locatie van de bron.

Verschillende soorten zand en hun prijzen

Er zijn verschillende soorten zand, elk met zijn eigen toepassingen en prijskaartje.

Ophoogzand

Dit zandtype wordt voornamelijk gebruikt voor het ophogen van terreinen. Het is vaak de goedkoopste soort. Het is ook wel bekend als vulzand. Ophoogzand heeft een fijne structuur waardoor het een stabiele laag vormt voor bijvoorbeeld straatwerk.

Metselzand

Ideaal voor metselwerk, dit zand heeft een middelfijne textuur en kan wat duurder zijn.

Drainzand

Drainzand is een zandsoort die een wat grovere korrelgrootte heeft dan metselzand, maar het lijkt erg veel op metselzand. Drainzand wordt gebruikt voor een zandlaag die water door moet laten. In sommige gevallen wordt drainzand ook voorgeschreven als onderbaan voor een halfverhardingsproduct, bijvoorbeeld bij Achterhoeks Padvast.

Drainzand kost €92,50 per m3 (in big bags).

Voegzand

Voegzand wordt gebruikt voor voegwerk tussen tegels of stenen, het heeft een specifieke korrelgrootte die het ideaal maakt voor dit soort klussen. Belangrijk is dat het zand schoon is. Voegzand is een dure zandsoort, vooral omdat het zand van een hele hoge kwaliteit moet zijn voor het voegwerk.

Leemhoudend zand

Leemhoudend zand is een zandsoort die gebruikt wordt als zachte ondergrond of halfverharding. Leemhoudend zand is een dure zandsoort. Het is geschikt om toegepast te worden op boerenerven, ruiterpaden, dierenverblijven en paardenbodems. Zo vormt het de ideale toplaag voor een manegebak. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt voor zwaluwwanden, bijenburchten, (aangetrilde) wandelpaden en sportondergronden zoals jeu-de-boulesbanen.

Leemhoudend zand kost €117,50 per m3 (in big bags).

Speelzand

Veilig voor kinderen om in te spelen, dit zand is meestal van hogere kwaliteit en daarom wat prijziger. Speelzand staat ook wel bekend als zandbakzand.

Valdempend zand

Valdempend zand is een vrij fijne zandsoort. De prijs is afhankelijk van de certificering. Groeigoed verkoopt valdempend zand zonder certificaat. Dat is minder duur, namelijk €92,50 per m3 (in big bags). Valdempend zand wordt vaak gebruikt als valondergrond bij bijvoorbeeld klimtoestellen.

Brekerzand

Brekerzand is een heel grove zandsoort die gebruikt wordt om voegen tussen stenen in te vegen. Door de grove korrels blijft dit zand lekker tussen de stenen haken, voor extra stabiliteit. Het wordt met name toegepast bij betonklinkers en andere klinkersoorten.

Vloerenzand

Vloerenzand is een grove zandsoort die veel gebruikt wordt in de betonindustrie. Het wordt vaak gemengd tot stabilizatiezand (met cement) of vloerenspecie. Het wordt soms als substituut gebruikt voor brekerzand, maar dat is niet aan te raden.

Hoe wordt de prijs van een kuub zand berekend?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in de kosten van zand.

Leveringskosten

Afhankelijk van waar je woont en waar het zand vandaan komt, kunnen er leveringskosten bij komen.

Herkomst van het zand

Lokaal geproduceerd zand is vaak goedkoper dan geïmporteerd zand. In Nederland zijn er verschillende zandwinningslocaties. Niet elke locatie produceert alle soorten zand, waardoor het ene zandsoort meer kost dan het andere.

Kwaliteit en zuiverheid

Zuiverder zand, zonder vervuilende stoffen, zal meestal meer kosten.

Conclusie

De kosten van een kuub zand zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zand, de kwaliteit, en waar het vandaan komt. Door goed onderzoek te doen en de tips in dit artikel te volgen, kun je zeker besparen op je aankoop.

FAQ

Wat kost een kuub zand gemiddeld?

Dat hangt af van de hoeveelheid zand wat u besteld. Meestal ligt de prijs tussen de €40,- en de €170,- per m3.

Hoe kan ik besparen op de kosten van zand?

Als u bijvoorbeeld meerdere zandsoorten nodig heeft, kunt u het transport soms combineren door het zand in big bags te laten bezorgen. Vaak is transport een heel groot gedeelte van de kosten van zand.

Beïnvloedt de kwaliteit van zand de prijs?

Ja, voor bepaalde klussen heeft u andere zandsoorten nodig. Dat is dus niet alleen de kwaliteit van het zand, maar vooral het soort zand. De kwaliteit van zand verschilt niet veel. Echter is er wel zogenaamd B-keus zand. Dat is vervuild zand wat soms gebruikt kan worden als opvulzand, als de kwaliteit niet belangrijk is.

Welke soorten zand zijn er?

De meest voorkomende zandsoorten zijn:

  • Ophoogzand (vulzand)
  • Metselzand
  • Drainzand
  • Vloerenzand
  • Brekerzand
  • Voegzand
  • Leemhoudend zand
  • Speelzand (zandbakzand)
  • Valdempend zand
Annewil Hooijer

Annewil Hooijer

Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.

Onze laatste blogs

De waardering van groeigoed.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 187 reviews.