6 tips om uw gazon te bemesten
Het bemesten van uw gazon is belangrijk om een gezonde groei en een mooie aanblik van het gras in uw tuin te behouden. Het toedienen van een kwalitatief hoogwaardig compost product is hier uitstekend voor geschikt. Er zijn een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het bemesten van een gazon.
Over het algemeen is het bemesten van een gazon een goede manier om de groei en het uiterlijk van het gras te verbeteren. Door de juiste soort meststoffen, de juiste hoeveelheid te gebruiken, op de juiste tijd te bemesten en de grond na het bemesten te bewateren, kun je een gezond en mooi gazon creëren en te behouden. In deze blog geven wij u zes tips voor het bemesten van uw gazon.
Tip 1. Onderzoek welk type gras u heeft
Ten eerste is het belangrijk dat u weet welk type gras er in uw gazon groeit. Sommige grassoorten vereisen namelijk specifieke meststoffen. Fijn bladige grassen hebben bijvoorbeeld meer stikstof nodig dan grofbladige grassen. Het is dan ook belangrijk de juiste hoeveelheid compost en, daarmee, de juiste hoeveelheid meststoffen toe te dienen. Gebruik niet te veel meststoffen, omdat dit kan leiden tot over bevruchting en schade aan het gras.
Tip 2. Plan het juiste moment
Het is ook belangrijk om in het juiste jaargetijden met uw gazon aan de slag te gaan. Het beste moment om te bemesten is tijdens de groeiperiode van het gras; in de lente of de herfst, wanneer de grond warm genoeg is voor de groei van het gras, maar niet zo warm dat de meststoffen snel verdampen. Ook is het verstandig rekening te houden met het weerbericht. Het toedienen van water na de compostgift zorgt ervoor dat de voedingstoffen uit de compost goed doordringen in de bodem en daar optimaal opgenomen kunnen worden door het gras. Het is dan ook een goed idee om de compost vlak voor een regenbui toe te dienen.
Tip 3. Zorg voor de juiste compostsoort
U kunt verschillende compostproducten overwegen voor de bemesting van uw gazon. Voor een normale onderhoudsbeurt van een gezond gazon kiest u het beste voor groencompost. Heeft uw gazon meer zorg nodig als gevolg van achterstallig onderhoud of andere omstandigheden? Dan kunt u ook kiezen voor GFT-compost of hoog-nutriëntencompost. Deze producten zijn iets rijker in samenstelling als het gaat om organische stof en meststoffen en geven uw gazon een flinke boost.
Tip 4. Verdeel de juiste hoeveelheid
Gebruik voor het beste resultaat ongeveer 2-3 cm compost op uw gazon. Met een volle big bag heeft u zo genoeg voor een grasmat van ongeveer 40 m2. Groeigoed biedt de verschillende compost producten aan in halve big bags, waarmee u genoeg heeft voor een gazon van ongeveer 20 m2. Dit is een algemene richtlijn, afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid voedingsstoffen in de compost die u gebruikt, kan de hoeveelheid die u nodig heeft iets afwijken.
Tip 5. Verwerk de compost op uw gazon
Het is belangrijk om de compost goed te verdelen over het gazon. Gebruik hiervoor een strooier of een rake. Eventueel kun u de compost inwerken in de bodem met een rake of een verticuteermachine, zodat de compost zich kan mengen met de bovenste bodemschil. Onthoud dat het bemesten van een gazon met compost slechts één onderdeel is van een gezonde groei. Ook het regelmatig maaien, water geven en onkruid verwijderen zijn belangrijke stappen in het behouden van een gezond gazon.
Tip 6. Geef voldoende water
Tot slot is het belangrijk ervoor te zorgen dat het gazon na het bemesten voldoende water krijgt. Dit helpt om de meststoffen dieper in de grond te krijgen, waardoor ze beter worden opgenomen door het gras. Het beste is om de meststoffen toe te passen als de weersvoorspellingen aangeven dat het gaat regenen. Valt het tegen met de neerslag? Zorg dan voor voldoende beregening.
Annewil Hooijer
Annewil is bedrijfsleider van GroeneWaarden, de locatie waar een deel van de producten van GroeiGoed geproduceerd worden. Voor deze producten bewaakt ze de voorraad en kwaliteit.